Ranní rituál má mnoho lidí na světě podobný. Uvařit si kávu a zlepšit si tak start do nového dne, protože káva nám pomáhá se probudit, povzbuzuje nás a zlepšuje náladu. Jak ale vypadá její cesta, než se dostane do naší kuchyně?
Různé legendy
Káva byla v Etiopii objevena už kolem roku 525 našeho letopočtu a její objev provází mnoho legend. Zkusil kávu první pasáček koz, který si všiml, že jeho stádo je po pozření plodů z neznámého keře velmi rozdováděné? Mohl to být i šejk, který objevil kávu a používal ji jako lék, což mu vyneslo slávu a milost panovníka. A možná se vám bude více líbit historka o požáru, který zachvátil les a na kávovníku sežehl plody, které začal prudce vonět, a tak si jich všimli lidé. Přesný původ kávy je tak zahalen tajemstvím, ale už v roce 800 se běžně konzumovala v Emirátech pražená, což potvrzují archeologické nálezy. V Arábii pak začaly vznikat první plantáže pro pěstování kávy kolem roku 1000, Evropa se však na tento opojný nápoj musela počkat až do 16. století. Pak již došlo k rozšíření kávy po celém světě a její obliba stále stoupá.
S technikou rychleji
Lahodný nápoj s obsahem kofeinu provází den milionů lidí po celém světě. Kávová zrna, ještě zelená, se usuší, upraží a rozemelou, poté se zalijí horkou vodou a lahodný nápoj s obsahem kofeinu je na světě. Zdá se to jednoduché, ale postupy pro pěstování kávy i její zpracování mají svá pravidla. Nelze se spoléhat jen na ruční práci, aby se pokryla poptávka, musí se zpracovat tuny kávových zrn v krátkém čase. To by bez moderních technologií, potrubních systémů a výkonných strojů nešlo. O pražení a sušení se starají přesně nastavené systémy, kávu do obalů dodá potrubí, přesně namletou a naváženou. Pak se zabalí a připraví na distribuci do celého světa za dodržení těch nejvyšších standardů pro zachování kvality. Pro potrubní přepravu se volí řada food grade, která splňuje požadavky evropských směrnic i americké FDA.
Pouze samotný sběr stále probíhá ručně, kávová zrna jsou velmi křehká a při strojním sběru by docházelo k jejich poškození, což by se projevilo na kvalitě kávy.