Bez šálku své oblíbené kávy si dnes dokáže den představit jen málokdo. Jedni si tento lahodný nápoj dopřávají, když si chtějí odpočinout a získat chvilku pohody pro sebe, další, když potřebují naopak nakopnout a povzbudit k lepším výkonům. Dnes existuje řada způsobů, díky nimž si můžete na kvalitním a chutném černém moku pochutnávat i v pohodlí domova. Jedním z těch alternativních je i příprava v džezvě. Proč byste této konvičce měli dát šanci?
Nejstarší příprava, nejnetradičnější chuť
Nádoba zvaná džezva pochází už z dob osmanské říše a patří vůbec k nejstarším na světě, je Ačkoli má dlouhou tradici v Turecku a zcela běžně se s ní setkáte také na Balkánském poloostrově, Indii či v arabských zemích, u nás není tato konvice příliš populární. Snad proto, že příprava nápoje v ní není tak rychlá jako v kávovaru a nedá se uspěchat. Patříte-li ale mezi požitkáře či milovníky klasiky, pak byste ji určitě měli vyzkoušet. Třeba i proto, že káva z ní chutná úplně jinak, než jste zvyklí.
Originální design, snadná údržba
Džezva je specifická svým neotřelým vzhledem. Jedná se vlastně o nádobu, která se směrem nahoru zužuje – tento kónický tvar není náhodný, umožňuje totiž co nejrychleji dosáhnout varu vody. Nechybí jí podlouhlé držátko, které zaučuje snadnou manipulaci. První konvičky se vyráběly ze zlata a stříbra, vy se budete muset „spokojit“ s těmi nerezovými či měděnými. Ať už si vyberete jakoukoli, můžete si být jisti, že vám ostudu rozhodně neudělá v žádném interiéru. Oceníte však nejen její vzhled, ale i nenáročnou údržbu.
Tradice i nové chutě
Kupte si zrnkovou kávu – doporučujeme spíše zemité chuti, kterou si těsně před podáváním vlastnoručně a velmi jemně namelte v množství 7 gramů, což odpovídá asi dvěma čajovým lžičkám. Dejte ji do džezvy, nalijte studenou vodu a promíchejte. Podle chuti můžete přidat ještě cukr. Přiveďte k varu, nechte ji zpěnit, pak ji stáhněte z ohně, jemně sklepněte pěnu a vše zopakujte ještě dvakrát. Po zhruba pěti minutách nalijte do hrníčku z výšky deseti centimetrů, dávejte pozor, aby sedlina zůstala na dně džezvy, a podávejte. Výsledkem bude opravdu silná káva s plnou chutí a vůní. „Vyšperkovat“ ji klidně můžete ještě kořením,jako je kardamom, skořice, vanilka nebo máta, ti odvážnější pak špetkou chilli. Ačkoli zní tyto kombinace trochu netradičně, nebojte se jich. Uvidíte, že jak je jednou ochutnáte, už nebudete chtít žádné jiné!