Abychom našli místo, kde není prach, museli bychom se hodně snažit a nejspíše by vyhrála nějaká laboratoř. V běžné prostředí je prach všude a většinou nám nijak nevadí. V průmyslové výrobě ale může znamenat velké bezpečnostní riziko.
Pořádek i bezpečí
Na poličce v kanceláři nebo doma prach utřeme, protože nám vadí především z estetických důvodů. Prach máme spojený s nepořádkem a zbavit se ho lze pouze úklidem. Do vnitřních prostor se dostává z venku a samozřejmě ho částečně vytváříme i doma běžnou činností. Ve zpracovatelských závodech a průmyslových výrobnách se prach vyskytuje v mnohem větším množství než v naší domácnosti a další se stále vytváří při zpracování a manipulaci se surovinami. Mletí, sekání, míchání, řezání, broušení a mnoho dalších činností v průmyslově výrobě znamená zvýšenou tvorbu prachu, který ale umí být nebezpečný. Při jeho usazení ve vrstvě může docházet ke vzniku prostředí s rizikem výbuchu, proto je důležitá kvalitní průmyslová vzduchotechnika. S ohledem na typ zpracování a suroviny se riziko může lišit, u některých druhů prachu je riziková již vrstva o výšce pouhý jeden milimetr.
Explozní není jen plyn
Za explozní se považuje naprosto každý organický prach v potravinářské výrobě, od mouky až po obilný prach. Také papírenský a dřevozpracující průmysl se bez filtrace vzduchu a odsávání neobejde. V souvislosti s výbuchem většinou slýcháme spíše o plynu než o prachu, ale již několikrát i médii prošel případ výbuchu uhelného prachu, který se vyskytuje například v teplárnách a elektrárnách. Odsávání prachu je tak ve výrobnách a závodech nutné nejen kvůli čistotě, ale především pro zajištění bezpečného pracovního prostředí.