Zima se bude loučit se svou nadvládou, její pomyslné žezlo pomalu převezme milosrdnější jaro a s ním teplé sluneční paprsky, rozkvetlé louky a zahradní grily. Ano, zahradní grily. Je přece něco úžasného pohodlně se posadit na tichou zahrádku, zapálit si gril a takto nikým nerušeni v absolutním soukromí a bez velké námahy si připravit kouzelnou a neodolatelně vonící večeři.
Většina lidí griluje na zahradě nebo na balkóně. Používají grily plynové, elektrické nebo starou dobrou klasiku na dřevěné uhlí. Ale co když si chcete ugrilovat něco v přírodě nebo přímo v lese? Asi těžko budete s sebou tahat velkou propanbutanovou lahev na zahradní plynový gril nebo několika set metrovou prodlužovací kabel na elektrický gril. Takže jak nato?
Přenosné grily
Jedná se o malé cestovní grily s nízkou hmotností do 6 kg. Snadno je unesete nebo dáte do kufru auta. Mají variabilní nožky, které se ukotví k zemi, čímž se zajistí stabilita grilu. Grily mohou být na dřevěné uhlí nebo na plynovou kartuši.
Hibači
Hibači je druh přenosného ohniště japonského původu. Jedná se o nádobu z porcelánu, kovu nebo kameniny. Větší hibači slouží jako kamna.
Setonův hrnec
Jedná se o vyhloubenou úzkou jámu vysypanou žhavými uhlíky a velkými kameny zahřátými v ohništi. V tomto je vloženo jídlo zabalené v alobalu. Na okraji jámy je tlustý kolík, který se poté vyndá a do vzniklého prostoru se pomalu nalije voda.
Nakonec je jedno, jakým způsobem si připravíte jídlo v přírodě. Nemusíte ani grilovat, vždyť bohatě postačí něco si opéct na ohni. Dejte jen pozor nato, co si na ten gril dáte, případně co si opečete a samozřejmě také s kým to potom sníte. Takové hovězí maso z Polska do hněda ugrilované s nerudnou tchýní po Vašem boku, to opravdu nebude žádná hitparáda ani v tom nejčarokrásnějším lesíku. Takže dobrou chuť!